REDIGEREN
HANDLEIDING  
H
nederlandsevlag-25-x-25
nederlandsevlag-25-x-25

Handleidingen of gebruiksaanwijzingen hebben maar één functie: de gebruiker aan de hand leiden om een product goed te kunnen gebruiken. Ze zijn er in allerlei vormen, soorten en maten en beschrijven de werking van koelkasten, smartphones, softwareprogramma’s …
In een gebruiksaanwijzing moet duidelijk uitgelegd worden hoe je het product installeert, hoe het werkt en hoe je het bedient. Het is ook belangrijk dat erin wordt aangegeven wat je in bepaalde situaties vooral wel of niet moet doen – veiligheidsinstructies dus.
Je ziet vaak dat een handleiding door de fabrikant of importeur van het product als bijzaak wordt gezien. De tekst wordt dan bijvoorbeeld zelf in gebrekkig Nederlands geschreven, of snel gemaakt door de oorspronkelijke tekst met Google Translate te ‘vertalen’. Het resultaat is een handleiding waar je als gebruiker weinig aan hebt en die afbreuk doet aan het product. Als het gaat om veiligheidsinstructies, dan laten de gevolgen zich raden.
Het is daarom belangrijk dat uw gebruiksaanwijzing duidelijk is en in foutloos Nederlands is geschreven. Ik kan u ermee helpen door uw tekst te redigeren. Daarbij zullen we waarschijnlijk veel moeten overleggen, omdat het over zeer specifieke producten of onderwerpen kan gaan.
U blijft uiteraard zelf verantwoordelijk voor de vormgeving en correcte inhoud van uw handleiding.